“ON AIR”, presentació del V Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats

El passat 19 d’abril es va celebrar l’ON AIR, l’acte de presentació del V Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, que tindrà lloc l’any 2024 i durà per lema “NAVEGAR (avançant) en els marges de la intervenció social”.

L’acte es va gravar en format pòdcast i ja està disponible en línia. Membres de l’Associació La Rotllana, una associació sense ànim de lucre de Badalona que treballa per contribuir al desenvolupament personal i social dels infants, adolescents i joves, van ser els encarregats de conduir l’acte i també van participar activament en l’organització.

Aquí podeu escoltar-lo:

L’ON AIR va tenir lloc a l’antic Escorxador de Badalona, la ciutat escollida per celebrar-hi també el Congrés l’any vinent, una tria que tindrà el seu protagonisme. I és que, tal i com va explicar en la benvinguda en Marc Queralt, president del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, “transitarem pel territori i treballarem de forma conjunta amb els professionals de la ciutat de Badalona. Volem fer un Congrés vivencial a diversos llocs de la ciutat, i compartint tota l’experiència amb institucions i entitats de la ciutat de l’àmbit social, cultural i educatiu”.

La benvinguda a la ciutat i a l’acte la va fer en David Torrents, regidor de l’Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial de l’Ajuntament de Badalona, que va agrair el fet de triar Badalona per dur-hi a terme el Congrés i va posar en valor la feina dels professionals dels serveis socials, destacant la importància de posar sempre les persones al centre.

Tot seguit, representants dels quatre col·legis organitzadors van inaugurar l’acte. En Marc Queralt va voler destacar la voluntat que el V Congrés sigui un espai de pensament en la intervenció social. “En aquests moments, que tant es parla que cal treballar per millorar les condicions dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats de Catalunya, volem que el Congrés, a més de reivindicar els recursos necessaris a les administracions competents, interpel·li els professionals a mantenir actualitzada la mirada crítica al conjunt del propi sistema”.

Al·ludint al lema triat per aquesta edició del Congrés, Mònica Algueró, vocal de la Junta de Govern i presidenta de la secció d’intervenció social del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, va considerar que en aquest navegar plegats, a vegades la navegació es fa difícil, “però tot i així hi persistim. Amb il·lusió de compartir i de seguir reflexionant i repensant com volem aquests serveis socials, reivindicant que el sistema, i les seves mancances, millori perquè al final el ciutadà tingui un accés fàcil, complet i ajustat a les necessitats”.

També sobre el lema, Conchita Peña, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, va destacar com n’és d’adient per significar “com les professions socials haurem de treballar per salvar límits estructurals per poder desenvolupar la nostra professió i la relació d’ajuda en un context de crisi i pobresa extrema que ens envolta”.

Per acabar, Antoni Navío, vicepresident del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, el col·legi que va liderar la quarta edició del Congrés, destaca aquest espai com a imprescindible per reconèixer la gran tasca professional que es fa de manera conjunta i compartida. “És el fruit de les sinergies de quatre col·legis per treballar per seguir millorant la pràctica professional i per tenir evidències de les necessitats que tenen els equips i els serveis”. I també com a espai per posar en valor la tasca que fan els professionals de serveis socials, entre els quals la tasca de pedagogues i pedagogs, “ uns professionals que no son prou reconeguts per l’administració, com passa en la cartera de serveis socials, en la qual, des de COLPIS, reivindiquem la seva presència”.

La presentació de les conclusions del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, celebrat al Palau de Congressos de Girona, el 16 i 17 de setembre de 2021, la van fer Pilar Morral, Comissionada del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, i Conxa Torres, professora de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV. El IV Congrés es va preparar en època de pandèmia i es va dur a terme en format mixt, de manera presencial i en streaming entorn a 4 eixos: addiccions; dependències relacionals; diversitats i altres situacions que generen dependència; i sistemes generadors d’autonomia i dependència. Podeu veure els vídeos de les conferències i ponències de les taules rodones del IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats en aquest enllaç.

Per acabar l’apartat de conclusions, la Teresina Social va fer un recull del que va ser el IV Congrés en xifres d’assistència, i de valoracions dels assistents i dels comitès que el van organitzar.

Tot seguit, Carmen Villarreal, educadora social, membre del Comitè Científic del V CSSBE, va conduir la taula rodona en què es va presentar el document “Qui ens governa els serveis socials en el món local”, amb els seus autors: Maite Boldú, Xavier Casademont i Mercè Ginesta. Aquest treball, guanyador de la 9a edició del Premi de recerca en Treball Social Dolors Arteman, vol ajudar a entendre la situació actual dels serveis socials, amb les seves oportunitats i limitacions, i posar en valor la rellevància d’aspectes clau per a la seva transformació.

La Comissionada del Vè Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, Mireia Ballart, va cloure l’acte presentant la cinquena edició del Congrés, que “vol treballar amb el repte de reivindicar quelcom imprescindible per poder seguir amb el nostre encàrrec públic i professional, de la mà de tots els agents professionals i de la ciutadania amb què treballem”, tot convidant a participar-hi de forma activa.

Amb els assistents vam seguir buscant el color per al logotip del #V_CSSBE, a través d’un sistema de votacions a l’inici de l’acte. Amb les seves opinions i les que vam recollir prèviament a través de les xarxes socials començarem a treballar en la imatge, que esperem poder presentar aviat.

Us deixem amb algunes imatges de l’ON AIR: