IV CSSBE – 2021 

FITES ASSOLIDES I ÈXIT DE PARTICIPACIÓ AL IV CONGRÉS DE SERVEIS BÀSICS I ESPECIALITZATS

 • El IV Congrés un exemple del què passa quan s’uneixen voluntats, experiències i coneixements del conjunt dels/de les professionals de l’àmbit social.
 • Més de 500 professionals, presencials i en streaming, amb les limitacions de la pandèmia, van debatre, analitzar i assolir els objectius proposats.
 • La crisi social i econòmica va estar present en tot el Congrés, sense perdre de vista el lema “Dependències al llarg del Cicle Vital. Enfortiment i Autonomia” i l’anàlisi de la situació dels Serveis Socials i el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24.

El 16 i 17 de setembre de 2021 va tenir lloc el IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, amb el lema “Dependències al Llarg del Cicle Vital. Enfortiment i Autonomia” al Palau de Congressos de Girona. Un Congrés que, com els que l’havien precedit, estava adreçat als i a les professionals dels Serveis Socials, on van tornar a retrobar-se per compartir i reflexionar al voltant de les dependències i l’autonomia, el model de Serveis Socials, les necessitats de la ciutadania i la situació dels i de les professionals, amb la crisi social i econòmica de la pandèmia com a marc.

Culminaven així 3 anys de treball continuat, rigorós i intens dels quatre col·legis professionals: Pedagogia, Educació Social, Psicologia i Treball Social, fruit de la unió de voluntats, experiències i coneixements amb una mirada interdisciplinària.  Un Congrés, ajornat 1 any i condicionat per les limitacions de la pandèmia de la Covid, es va reinventar aconseguint reunir 523 professionals dels quals 375 van poder assistir presencialment i la resta per streaming. 

El IV Congrés va obrir amb la força i energia d’Amador Fernández Savater, investigador independent i activista polític i cultural  amb “¿Adaptación o metamorfosis? El problema de la eficàcia en las praxis de autonomía”, una conferència, trencadora d’esquemes, contraposant els conceptes TEKNÈ i PRAXIS per explicar les tesis sobre “el possible” i “el no possible”. Va tancar el IV Congrés, la claredat i el rigor d’Estrella Montolío, catedràtica de Lingüística Hispànica i experta en comunicació, que va posar al descobert que el llenguatge és més que una capacitat humana i no és neutra, així com la importància de la cultura conversacional i el poder de la interrupció.

Els Eixos abordats en les Taules Simultànies, de la mà de 32 ponents experts/expertes en cadascuna de les temàtiques, van aportar discurs i coneixement, debat i reflexió, des de la vessant acadèmica i professional, dels que es destaca: 

EIX 1 Addiccions

 1. El costat fosc del consum de pantalles i jocs d’atzar, cal cercar-lo en les indústries que se’n beneficien.
 2. Parlar de consum en l’adolescència no vol dir necessàriament parlar d’addiccions.
 3. Cal anar en compte que la drogodependència no s’instauri, fent un acompanyament educatiu en les primeres etapes de la infància i adolescència.
 4. Manquen línies clares de com conceptualitzar els usos tecnològics i com treballar-los.
 5. Les tecnologies no són ni bones ni dolentes, però no són neutres.
 6. En època de confinament, l’ús de les noves tecnologies va generar una nova metodologia per l’educació, per l’atenció social, per l’atenció sanitària, per la gestió de les empreses. 

EIX 2 Dependències Relacionals en el cicle vital

 1. Els vincles poden generar relacions de dependència emocional, però sobre una base segura poden promocionar autonomia.
 2. L’autonomia és fonamental per assolir la igualtat com a dret.
 3. Cal tenir en compte que els entorns son facilitadors o limitadors per al desenvolupament de les competències parentals.
 4. Ha d’haver acompanyament en les competències parentals en situacions de divorci per evitar possibles relacions de dependència vers fills/filles.
 5. És de vital importància l’acompanyament en la Gent Gran en situacions de pèrdues i dols, i l’acceptació de la dependència.
 6. Hi ha una correlació entre dependència i autoestima. Com a éssers socials creem la co-dependència. 

EIX 3 Diversitats i altres situacions que generen dependències

 1. La manca d’habitatge perjudica la dignitat personal i situa la persona en situació vulnerable i depenen.
 2. Molts cops el sensellarisme és conseqüència de violències anteriors.
 3. Cal preguntar-se si pels infants i joves migrats sols, el sistema ha estat de protecció o de fre per la seva autonomia. La polaritat entre protecció d’infants tutelats i emancipació, no està resolta.
 4. Falta aprofundir en la recerca de les violències masclistes en dones amb discapacitat.
 5. Discapacitat o Diversitat Funcional?: l’ús del llenguatge marca els significats.
 6. Cal preguntar-se sobre els drets de les persones amb discapacitat.
 7. Abordar el malestar psíquic que ha pogut provocar la pandèmia, abans que sigui un trastorn.

EIX 4 Sistemes generadors d’Autonomia i Dependència

 1. Per a què hi hagi paritat en la cura, cal canviar el model de masculinitat pel de coresponsabilitat.
 2. La vinculació i la confiança són fonamentals per generar processos d’autonomia.
 3. L’autonomia no se entén en termes absoluts: cadascú necessita diferents nivells de suport. Cal un compromís ètic en la promoció de l’autonomia en un marc interdependent.
 4. Els i les professionals han de tenir en compte que l’autonomia ha de ser percebuda i acceptada per la persona.
 5. El Sistema de Protecció Social actual que promou l’autonomia pot generar dependència de la persona envers el/la professional.
 6. Hi ha invisibilitat de la situació dels i de les professionals de l’àmbit social, manca percepció social i de les institucions sobre les seves condicions de treball. Arrosseguen temes recurrents, treballant amb la incertesa de les demandes i la inconcreció de les polítiques socials.

Va haver-hi l’oportunitat de conèixer 31 experiències, 22 de les quals van ser comunicacions i 9 pòsters,  compartint i visibilitzant bones pràctiques que duen a terme els equips professionals de diferents serveis i entitats.

En aquesta edició la responsabilitat de l’organització va recaure al Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, i el contingut en mans dels Comitès format per 24 representants dels 4 Col·legis Professionals, portant a terme un treball col·laboratiu i interdisciplinari amb determinació, entusiasme, compromís i molta implicació, coordinats per la Comissionada del IV Congrés, Pilar Morral, que amb un lideratge impecable i compromès, va saber recollir totes les sensibilitats per a què tothom se sentís representat.

El IV Congrés va comptar amb actuacions de grups d’artistes que, amb una visió crítica i social, van dinamitzar el Congrés, com l’Escola de Teatre SALIJ3 amb testimonis colpidors de persones amb discapacitat, la Performance Suspendida que escenificaren les dependències des d’una visió terapèutica, la Teresina Social compartint les conclusions i un final de festa vibrant i distés amb el grup musical Xiula. Així com l’exposició de fotos “Cartografies corporals de la vulnerabilitat” de l’artista Isa Fontbona.

El suport i professionalitat dels equips tècnics de la secretaria del IV Congrés i del Palau de Congressos ha estat clau per fer realitat un Congrés marcat per les limitacions de la pandèmia a les que tothom es va tenir que adaptar. Cal destacar aquest fet i agrair a tothom la col·laboració, civisme i respecte a les indicacions de prevenció de la Covid.

Indispensable i essencial el suport institucional de l’Ajuntament de Girona, del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de DIPSALUT de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona.  Així com la professionalitat i col·laboració de FESOCA de Girona amb la intèrpret de Llengua de Signes en les Conferències Inaugural i de Cloenda.

El IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, amb la voluntat de contribuir a eradicar les conductes discriminatòries per raó de sexe o gènere va habilitar un recurs presencial d’escolta i d’acompanyament davant possibles casos d’assetjament o discriminació, amb el lema “PROMOVEM ELS ESPAIS LLIURES D’ASSETJAMENT”.

Destacar que al llarg de tot el Congrés ha quedat palès la importància del desplegament urgent del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24 (PESS), aprovat el desembre del 2020 al Parlament de Catalunya, que tants esforços ha costat a l’administració i als agents socials. Un PESS on hi ha posades grans expectatives per la seva aposta per una atenció universal des de la prioritat i l’acció preventiva i comunitària. Així com el desplegament del Llibre Blanc de les Professions en el que els Col·legis Professionals hi tenen molt a dir i volen ser-hi en la seva elaboració.

La veu, doncs, l’han tingut les i els professionals dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, dels Projectes i Programes d’entitats i serveis. I els testimonis reals: una lliçó de vida de com se senten, de les seves necessitats i reivindicacions. Cal fer arribar tot això allà on calgui ja que és la realitat dels Serveis Socials que s’estan donant a la societat.

El Congrés molt present a les xarxes socials, des de setmanes abans, va tenir gran impacte i participació al llarg de les dues jornades. Des del perfil a Twitter i Instagram @cssbe2021 amb l’etiqueta #CSSBE, es van escriure més de 300 tweets en dos dies, compartint imatges i continguts des de l’organització i des dels participants al IV Congrés.

Aquest espai de debat i reflexió interprofessional segueix amb el V Congrés, amb el relleu fet per Rosa Rodríguez, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya, a M. Rosa Monreal, presidenta de Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, qui liderarà l’organització de la propera edició. Un traspàs simbòlic a partir de la iniciativa i creació de l’artista riudomenc JOBACASÉN, un reconeixement als 4 col·legis, tot unint l’estètica i l’ètica de les professions dels Serveis Socials.

GALERIA DE FOTOS IV CONGRÉS

VÍDEOS DEL IV CONGRÉS