Crònica del #CSSB14

Els passats 22, 23 i 24 d’octubre es va celebrar el Congrés de Serveis Socials Bàsics, que va aplegar més de 500 professionals al Recinte Fabra i Coats de Barcelona. Van ser tres dies intensos de treball, de noves idees, continguts per reflexionar i moments de trobada. El sol i el bon temps ens van fer gaudir encara més del fantàstic recinte que ens va allotjar durant aquests tres dies.

El Congrés, organitzat pel CEESC, el COPC i el TSCAT, posava el colofó a 10 edicions de les Jornades de Serveis d’Atenció Primària, després anomenades de Serveis Socials Bàsics, que des de l’any 1997 treballen perquè els professionals d’aquests serveis trobin eines, noves mirades, nous enfocaments per al desenvolupament de la seva tasca.

El CSSB ha estat un nou espai de trobada que ha servit per a aturar-nos a pensar i reflexionar sobre la tasca dels professionals dels Serveis Socials Bàsics entorn als tres eixos al voltant dels quals han girat els continguts del Congrés: ètica, recerca i creativitat.

Un cop finalitzat el Congrés, estem treballant en el document de les conclusions extretes a partir de les intervencions i exposicions del ponents que hi han participat, així com del debat generat pels assistents en els diferents espais i que pretenen construir un marc de sortida de propostes de canvi. Una base des d’on partir un primer manifest d’intencions de relacionar la recerca, l’ètica i la transformació social.

Cuestiones éticas en los servicios sociales. Maria Jesús Úriz Pemán.

Dimecres vam parlar sobre ètica i la Maria Jesús Úriz va ser l’encarregada d’emmarcar el tema amb la seva conferència “Cuestiones éticas en los Servicios sociales”. Així mateix, vam tenir nou espais més en què, abordada des de diferents perspectives, l’ètica apareixia com a eix cabdal en la nostra pràctica professional. Es va parlar de codis deontològics, de xarxes socials, de tractament de la informació, d’ètica i moviments socials, i de confidencialitat. A més, es van fer dos tallers per treballar el tema de manera més pràctica.

Com a conclusions generals van sorgir-ne unes quantes que es van presentar a l’espai “El dia en un clic”, com ara que els principals problemes ètics del moment actual tenen a veure amb la justícia social, l’autonomia i la confidencialitat; que la perspectiva ètica ens permet trobar la resposta òptima a través del diàleg i de la construcció de consensos; que els codis ètics i deontològics donen suport i orienten, i que cal situar l’ètica en el centre de la professió i com a nexe de les professions.

Conferència d'emmarcament: "Investigación y conocimiento para la intervención social: tareas pendientes" amb Fernando Fantova

Conferència d’emmarcament: “Investigación y conocimiento para la intervención social: tareas pendientes” amb Fernando Fantova

Dijous va ser el torn de la recerca i l’encarregat d’emmarcar-nos el tema va ser en Fernando Fantova, amb una conferència innovadora titulada “Investigación y conocimiento para la intervención social: tareas pendientes”. Durant tot el dia es van presentar diferents recerques i projectes en serveis socials bàsics, es va parlar de la importància de l’avaluació, i va haver-hi tres tallers pràctics que van donar diferents eines per fer front a una recerca.

Una de les conclusions a què es va arribar, va ser que hem començat a superar la fragmentació actual entre investigació i intervenció, i els professionals dels serveis socials, cada cop més, elaboren o coparticipen amb la universitat en recerques rellevants, pertinents i rigoroses.

Serveis socials: la dimensió ideològica i política. Begoña Román.

El darrer dia de Congrés va iniciar-lo Begoña Román, amb la seva conferència “Serveis Socials: la dimensió ideològica i política”.

La creativitat ens va acompanyar durant tot el Congrés en forma d’un programa lúdic i artístic de gran qualitat que ens va ajudar a descongestionar, però sense perdre el fil de la feina al Congrés; vam tenir teatre, circ, contes i poesia.

Segons algunes de les avaluacions que hem rebut aquests espais eren adients i necessaris per poder introduir altres espais de reflexió que no passen per l’exposició o pel debat, sinó per l’impacte visual i auditiu d’una forma molt més impactant.

Amb la creativitat com un dels eixos del Congrés, vam proposar fer una relatoria visual per recollir el contingut científic, les vivències, les anècdotes i el feedback dels participants durant tots els dies que va durar el Congrés. Durant aquest any, un grup de persones ha participat en una formació a càrrec de we question our project que els ha permès aprendre les habilitats necessàries per fer aquesta tasca i que, finalment, han format un equip de relators que han dut a terme una feina excel·lent.

El Congrés ha estat possible gràcies a la implicació i a la feina desinteressada de moltes persones, membres dels Comitès Institucional, Assessor, Científic i Organitzador. Moltes gràcies a tots i a totes.

El Congrés es va poder seguir per les xarxes socials amb l’etiqueta #CSSB14.

En aquest enllaç trobareu una galeria amb les imatges que ens va deixar el Congrés.

En un món complex, en què ens empenten a perdre l’horitzó, cal recuperar essències, parar-se, reflexionar, vèncer la por i els dogmes paralitzadors, crear vincles entre els professionals i les persones que atenem, superar les descoordinacions creant sinergies. Treballant els vincles.

Moltes gràcies!

Enllaços d’interès:

Vídeo de la conferència de María Jesús Úriz Pemán

Vídeo de la conferència de Fernando Fantova

Vídeo de la conferència de Begoña Román

Galeria d’imatges del #CSSB14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s