Fabra i Coats: Innovació i creativitat

Fabra i Coats

Fabra i Coats

L’emblemàtic recinte del complex industrial Fabra i Coats de Sant Andreu és la seu elegida per acollir el Congrés de Serveis Socials Bàsics. Un espai ple d’història en què conflueixen la innovació i la creativitat tant en el seu passat d’activitat fabril com en el seu present d’activitat cultural.

La filatura Fabra i Coats, exponent de la Barcelona industrial del segle XX, té el seu origen en la fusió, l’any 1903, de dos grups d’empreses tèxtils competidores, una de Barcelona i una d’Escòcia, que amb visió estratègica de futur van optar per unir les seves potencialitats. L’expansió del negoci va anar acompanyada d’una inversió en innovació tecnològica i empresarial que va convertir la companyia en líder del sector a nivell estatal.

Ubicada i imbricada al barri de Sant Andreu i en el seu teixit social, Fabra i Coats va arribar a ocupar fins a tres mil persones, la majoria veïnes del propi barri. Va ser pionera en l’àmbit de les relacions laborals oferint avantatges socials als seus treballadors i treballadores, no habituals en aquella època. A més d’incentivar activitats esportives i culturals entre els treballadors, va ser la primera empresa en concedir-los vacances pagades i en crear una assegurança per malaltia i jubilació.

A partir dels anys 80, coincidint amb l’etapa de deslocalització industrial, la filatura comença tot un procés de reestructuració que finalitza amb el tancament definitiu de la fàbrica de Sant Andreu l’any 2005.

El recinte, actualment propietat de l’Ajuntament de Barcelona, està destinat a equipament públic de producció cultural, i forma part del programa municipal Fàbriques de creació que promou la conversió dels antics edificis industrials en laboratoris de creació artística.

Més d’una centúria dista entre la fundació de la Compañía Anónima Hilaturas de Fabra y Coats i la celebració del nostre Congrés, més de cent anys durant els quals els serveis socials han evolucionat des de la beneficència a sistema públic obligatori. Temps en què les lluites i les reivindicacions socials han estat determinants en la consecució dels drets assolits. Davant del risc de desmantellament dels serveis públics, el nostre compromís professional continua essent el de la promoció de les persones, des de la recuperació del seu rol social i de la seva dignitat. Són temps de valentia i coratge, i també d’innovació i creativitat.

Un pensament sobre “Fabra i Coats: Innovació i creativitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s