Serveis Socials Bàsics, construint el futur

Ahir es va celebrar el Col·loqui de presentació de les Conclusions de les 9 Jornades de Serveis Socials Bàsics i del Congrés de Serveis Socials Bàsics que es farà al 2014.

L’any 1997 els tres col·legis professionals (Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya) , vam organitzar la primera Jornada de Serveis Socials d’Atenció Primària amb la intenció que fos un espai de formació i debat professional. Ja s’han celebrat 9 jornades i, per a l’any 2014, ens hem marcat un nou repte: oferir el Primer Congrés de Serveis Socials Bàsics.

Al Col·loqui, que vam presentar conjuntament el CEESC, COPC i COTSC a la Casa del Mar de Barcelona, hi van assistir al voltant de 80 persones.

A través del visionat d’un vídeo (que properament farem públic) es va fer un repàs fotogràfic a aquests anys d’història i vam sentir les veus de l’Eulàlia Vintró, en Toni Vilà i la Teresa Aragonés com a persones que han col·laborat en alguna de les edicions anteriors de les Jornades de Serveis Socials Bàsics i també dels actuals presidents dels tres col·legis organitzadors.

Tots ells ens van donar la seva visió sobre:

  • Com valorem els drets socials en aquests moments?
  • Com valorarem l’estat del benestar en aquests moments?
  • Quin paper haurien de tenir els professionals dels sistemes d’atenció en el nou context social?
  • Quina posició haurien de prendre les administracions locals de cara a garantir els drets socials i la proximitat dels seus ciutadans?

A continuació es va obrir un debat al voltant d’aquestes 5 preguntes amb totes les persones assistents.

Finalment, es va explicar el repte marcat per l’any 2014: el Primer Congrés de Serveis Socials Bàsics. Amb el format congrés, a banda de visiblitzar la trajectòria de les Jornades, es vol assentar el coneixement, ja que el caràcter científic d’un Congrés ajudarà a donar valor a la tasca realitzada fins ara, així com els mètodes de treball utilitzats pels professionals dels Servies Socials Bàsics.

El lema del Congrés serà Vides en crisi(s). Ètica, recerca i creativitat. Transformem el present, construint el futur.

Membres dels diferents comitès van explicar les línies en que estan treballant per definir el Congrés i respondre al lema fixat. També es va remarcar que aquest Congrés vol tenir presència en tot l’àmbit territorial català amb actes de recorregut.

Abans de la cloenda, es va llegir un manifest de posicionament per reivindicar que la problemàtica social no es resol amb beneficència i la capacitat dels serveis socials d’apoderar a les persones. (Veure el Manifest en pdf).

A aquest manifest, signat pels tres col·legis organitzadors del Congrés, hi ha donat el seu suport el Col·legi de Pedagogs de Catalunya i l’Associació de Treballadors/es Familiars de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s